top of page

Gratis Geld voor je Renovatie

Wat zijn je mogelijkheden om een renteloze renovatielening te krijgen?


Vanaf nu kunnen nieuwe eigenaars van een woning of appartement beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, zal aansluitend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand, ook een renteloos renovatiekrediet kunnen afsluiten.

De kredietinstellingen Argenta, Axa, Bank Van Breda, Bank Nagelmackers, Belfius, Beobank, BNP-Paribas, Credimo, Crelan, DVV verzekeringen, Elantis, Europabank, ING, KBC, Onesto Kredietmaatschappij, Triodos, en vdk bank staan klaar om geïnteresseerden te helpen. Ook een aantal sociale kredietmaat -schappijen bieden dit krediet aan: Hypostart en N.V. Elk zijn Huis.

In de loop van de volgende maanden zullen er nog nieuwe kredietinstellingen volgen die het krediet zullen aanbieden.


Het renovatiekrediet is renteloos aangezien de interesten automatisch een keer per jaar door het VEKA worden terugbetaald.

Om in aanmerking te komen voor het renteloze renovatiekrediet, moet er een hypothecair hoofdkrediet zijn, dat hoofdzakelijk bestemd is voor de verwerving van de woning. Aanvullend en samen met het hoofdkrediet kan u een renteloos renovatiekrediet afsluiten met het engagement om de eensgezinswoning van label E of F naar label A, B of C te brengen binnen een periode van 5 jaar. Voor appartementen geldt een transitie van label D, E of F naar label A of B.

Het renovatiekrediet moet hoofdzakelijk dienen voor de renovatie, of sloop- en heropbouw van de woning.

Let op: enkel indien de notariële akte vanaf 2021 wordt getekend en het hoofdkrediet vanaf 2021 wordt afgesloten, kan u een renteloos renovatiekrediet aanvragen. Lees ook de veelgestelde vragen voor meer info. Ook in 2022 kan u een renteloos renovatiekrediet afsluiten.Voor de volledige voorwaarden, wordt verwezen naar het energiebesluit (titel VII, hoofdstuk 9 en hoofdstuk 15).Hoeveel kan ik lenen.

Wie zich engageert om de woning naar label A te brengen binnen de 5 jaar, kan tot 60.000 euro renteloos lenen. Voor label B is dat 45.000 euro en voor label C is dat 30.000 euro. Wie zich engageert om een appartement naar label A te brengen binnen de 5 jaar, kan tot

45.000 euro renteloos lenen. Voor label B is dat 30.000 euro. Het engagement is een resultaatsverplichtingHoe vraag ik rentesubsidie aan:

U kan een renteloos renovatiekrediet afsluiten bij uw bank, samen met het afsluiten van een hoofdkrediet voor het verwerven van een woning. Indien u een woning geschonken of na erfenis krijgt, kan u terecht bij het energiehuis voor het afsluiten van een gelijkaardige energielening+. Het belangrijkste verschilpunt met het hypothecair renovatiekrediet is dat bij de energielening+ niet met een rentesubsidie wordt gewerkt, maar dat de lening van bij aanvang renteloos wordt toegekend.

Indien na 5 jaar de vooropgestelde resultaatsverplichting niet wordt behaald, zal het onterecht verleende rentevoordeel worden gecompenseerd door de omzetting naar een hogere rentevoet (zijnde de wettelijke rentevoet die geldt in het jaar waarin het krediet wordt afgesloten). Vanf nu kan u een renteloos renovatiekrediet afsluiten.


Hoe vraag ik rentesubsidie aan:

U kan een renteloos renovatiekrediet afsluiten bij uw bank, samen met het afsluiten van een hoofdkrediet voor het verwerven van een woning. Indien u een woning geschonken of na erfenis krijgt, kan u terecht bij het energiehuis voor het afsluiten van een gelijkaardige energielening+. Het belangrijkste verschilpunt met het hypothecair renovatiekrediet is dat bij de energielening+ niet met een rentesubsidie wordt gewerkt, maar dat de lening van bij aanvang renteloos wordt toegekend. Indien na 5 jaar de vooropgestelde resultaatsverplichting niet wordt behaald, zal het onterecht verleende rentevoordeel worden gecompenseerd door de omzetting naar een hogere rentevoet (zijnde de wettelijke rentevoet die geldt in het jaar waarin het krediet wordt afgesloten). Ook in 2022 kan u een renteloos renovatiekrediet afsluiten.


Enkele voorbeelden ter illustratie:

Provinciale Renovatielening Vlaams Brabant, tot maximaal 20 000 eur met 0.5% interest, tot 20 jaar looptijd :

wonen@vlaamsbrabant.be

Dirk Van Doorslaer Administratief medewerker Provincie Vlaams-Brabant Dienst wonen Provincieplein 1 – 3010 Leuven Tel 016 26 73 11 afwezig op maandag, donderdag en vrijdag


Renteloze energie lening tot 20 jaar: Vanaf volgend jaar wordt bedrag opgevoerd tot 60 000 à 70 000 € op 20 jaar. Ook wordt dan de maximale inkomensgrens sterk verhoogd. Bij de aanvraag van de renteloze energieleningen dienen offertes te worden voorgelegd, het krediet wordt dan uitbetaald op basis van de facturen voor die uitgevoerde werken. Els Saeys Energieconsulent Z.5 Mollem

250 | 1730 Asse 02 486 64 51 | 0499 71 66 17 *afwezig op vrijdagnamiddag energie@3wplus.be Website : energiehuis.3wplus.be


Renteloze renovatielening (bij energierenovatie) van Vlaanderen ,gelinked aan hypotheek lening. Tot 60 000 eur

Enkel aan te vragen via bank waar hypothecair krediet werd geopend. (betaalde rente wordt 1 keer per jaar terugbetaald)

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page