top of page

Geothermie - 10 € / maand verwarmingskost, koeling inbegrepen?

Een ecologische oplossing voor verwarming en koeling van uw woning?


Dat we niet meer met aardgas moeten verwarmen is allang duidelijk, maar wat is het alternatief? Dat ook nog eens goed is voor de planeet? Het is antwoord hierop: geothermie.

Bij geothermie gaan we warmte uit de grond halen om uw woning te koelen of te verwarmen. Hiervoor worden er boringen gedaan naar een waterlaag in de bodem die een constante temperatuur heeft. Het bodemwater een constante temperatuur van 12 graden, kunnen we daarmee makkelijk in de zomer koelen en in de winter verwarmen.Hoe werkt het?

Er worden buizen in een circuit in de grond gestoken en gevuld met water en glycol (deze vloeistof houd de warmte beter vast). Deze buizen worden verbonden met uw bodem-water warmtepomp, zodat de warmtepomp dit water nog wat extra kan verwarmen in de winter.

Wat is passieve koeling? Passieve koeling is wanneer uw warmtepomp niet actief moet koelen. In de zomer wordt het bodemwater van 12 graden in het leidingnet van je vloer verwarming gepompt, vloerkoeling dus.


Raadpleeg Renovia.be voor meer informatie.


Voordelen vs nadelen

+ Ecologisch: niet vervuilende, hernieuwbare energiebron + Passieve koeling + Lage energiefactuur + aangename stralingswarmte + geen buitenunit die voor lawaai kan zorgen - Installatie is zeer prijzig - Tuin moet bereikbaar zijn (minimum 3m doorgang) voor boring - Vergunning: in sommige gemeenten heb je een vergunning nodig - werkt het best in combinatie met vloerverwarming


Financiële voordelen & nadelen


Bent u de hoge energiefacturen beu? Met deze eenmalige investering hebt u nooit nog hoge energiefacturen. Nadat u een éénmalige investering hebt gedaan hebt u hernieuwbare energie. Geothermie zorgt voor een gunstig E-peil, waardoor u bijna geen energiekosten betaald.


Deze installatie heeft uiteraard zijn prijs, de investering bedraagt eerder 35.000 € dan 25.000 €. Waar komt de grote prijsmarge van : de prijs van de grondboring…

Ligt de watervoerende laag onder steen of rotsen? Ligt de watervoerende laag op 110 meter ipv 60 meter diepte? Dat zal dat de prijs van de grondboring fors bepalen.

Er zijn subsidies voor een geothermische installatie. Op het ogenblik van dit artikel, augustus 2022, bedroeg d subsidie 6.500 € voor een geothermisch installatie en zowat 1.500 € extra indien er ook zonnepanelen geïnstalleerd werden.

Neem contact op met onze experten, 016292229, voor uw installatie en voor uw subsidieaanvraag.

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page