top of page

De pot op? Maar kies dan wel een goede pot.

Alles wat u moet weten over uw nieuw toilet

Tegenwoordig wordt bij de renovatie van een toilet bijna uitsluitend een hangend toilet toegepast. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf de hoogte kunt bepalen en het is eenvoudiger schoon te maken. Een hangtoilet oogt bovendien ruimtelijker omdat de vloer eronder vrij is. Maar waar moet u nu juist allemaal op letten bij de aanschaf?


Afmeting

Een standaard toilet heeft een lengte van ongeveer 56 cm. Laat de ruimte dit niet toe? Dan is er nog altijd een compact model, deze modellen zijn korter, ongeveer 47 cm en passen perfect in kleinere ruimtes. Voor de afmeting van een toiletruimte moet u toch wel rekening houden met een minimum van 120x80cm.


Inbouwreservoir

Bij de aanschaf van een hangend toilet is altijd een inbouwreservoir nodig. Dit inbouwreservoir wordt ingewerkt in een voorzetwand. De meest voorkomende hoogte is 112cm. bij een laag model (85 cm) kan de bedieningsplaat ook horizontaal op de afkasting voorzien worden.

Voordat je een bedieningsplaat kiest is het belangrijk te weten welk type reservoir je hebt. Niet elke bedieningspaneel past namelijk op elk reservoir. Bedieningspanelen zijn in vele designs en materialen verkrijgbaar. De duurdere bedieningsplaten zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in gelakt glas. Er is ook nog de infrarood bediening: je houdt je handen ervoor en het toilet spoelt door. Deze infraroodspoeling wordt ook vaak bij urinoirs toegepast.


Diepspoel of vlakspoel?

Het verschil zit hem in het plateautje in het toilet. Bij een diepspoeltoilet is dit plateau niet aanwezig. Het is een hygiënische optie en verhinderd geurtjes. Het nadeel van een diepspoel toilet is het plonzen van het water.


Een vlakspoeltoilet is wel voorzien van een plateau, waardoor uitwerpselen op het plateau vallen en er geen opspattend water is.

Er wordt tegenwoordig bijna uitsluitend gekozen voor een diepspoeltoilet. Een vlakspoeltoilet is vooral nog bij oudere mensen een keuze omdat het gemakkelijk is de ontlasting te controleren bij ziekte.

(grafisch ontwerp LisbethvanLintel.nl)


Toiletbril

Bij een standaard toiletbril hoor je bij het neerlaten van de wc-bril een vervelend geluid. Tegenwoordig zijn de meeste toiletbrillen voorzien van sofclose. De toiletbril gaat langzaam naar beneden en sluit zachtjes. Sommige toiletten zijn uitgerust met de techniek ‘Quick release’. Door middel van een kliksysteem haal je de toiletzitting van het toilet. Dit is ideaal tijdens het schoonmaken.


Materialen

De twee meest voorkomende materialen waaruit vandaag het toilet gemaakt wordt zijn keramiek en porselein.

Veel mensen denken echter dat Keramiek en Porselein hetzelfde materiaal zijn. Er is echter een verschil tussen deze materialen op basis van hun eigenschappen. Porselein is een soort keramisch materiaal, dat verwarmt wordt tot 1200 à 1400°C om de gewenste materiaaleigenschappen te verkrijgen. Door zijn lage waterabsorptiecoëfficiënt van 0.05%, heeft dit materiaal een dichte structuur en heeft een ontzettend glad oppervlak dat hierdoor weerstand biedt tegen vuil. Het is bovendien bestendig tegen roest.


Keramische toiletten zijn doorgaans goedkoper dan de porseleinen toiletten. Keramisch is een minder dichte structuur dan porselein, en zijn dus minder onderhoudsvriendelijk.


Nanotechnologie

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar het perfecte materiaal voor het toilet. Zo bestaat er sinds kort ceramicplus, een innovatieve ontwikkeling van het onderzoekslaboratorium van Villeroy & Boch. Ceramicplus zorgt voor een verbeterde oppervlaktebehandeling.

Het water vormt druppels op CeramicPlus. De waterdruppels worden bolletjes en rollen direct in de afvoer, waarbij ze resten zoals kalk en vuil meenemen. Als er toch iets achterblijft, is dit eenvoudiger te reinigen dan porselein. Zelfs ingedroogde kalkvlekken kunnen eenvoudiger worden verwijderd, zonder agressieve reinigingsproducten.

Rimless

Een hangtoilet zonder spoelrand, is een must bij elke toiletrenovatie. Een toilet zonder spoelrand houdt in dat er geen rand aanwezig is waar vuil en restjes zich achter kunnen verschuilen als je doorspoelt. In het toilet wordt een functionele waterverdeler verwerkt waardoor geen traditionele rand meer nodig is. Een rimless toilet is daardoor extra hygiënisch en het is gemakkelijker te onderhouden.
Douchetoilet

Bij een douchetoilet zorgt een warme waterstraal voor de nodige hygiëne. Een druk op de knop zet het reinigingsmechanisme in werking. Er schuift dan een sproeikop uit de binnenkant van de wc-pot waardoor er dus geen wc-papier aan te pas komt. Deze toiletvorm wordt uitgebreid met steeds meer functies, zoals een verwarmde zitting of een föhn die de droogfunctie op zich neemt. Het douchetoilet wordt ook wel Japans toilet genoemd, bij ons biedt dit echter (voorlopig) minder de voorkeur.

Er zijn nogal wat punten waarop beter let bij de aanschaf van een toilet. De juiste keuze zorgt voor gebruiksgemak en een onderhoudsvriendelijk toilet.


Vraag Renovia+ om raad bij de vernieuwing van uw badkamer en toilet.

Renovia.be, De Renovatie expert.

Contacteer Renovia+ als u professioneel wil renoveren.

432 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page