top of page

De 7 meest voorkomende badkamerfouten vermijden

Bijgewerkt op: 9 jul. 2020


Niet tevreden over je badkamer? Dan is de kans groot dat je de volgende fouten in je badkamer zult vinden ...1 Te grote sanitaire toestellen


Een groot bad, een forse douche een dubbelewastafel met bijhorende kasten? Als je niet over de nodige oppervlakte beschikt staat je badkamer snel te vol en wordt ze rommelig. Less is more.


De verhouding tussen toestellen en de vrije ruimte is zeer belangrijk. Zorg er sowieso voor dat er nog ruimte overblijft om schoon te maken. Vrijstaande baden of ruime wastafels zijn dan wel modieus, maar in een kleine badkamer niet de beste optie. Overweeg dus eerder een bad dat tegen een muur leunt. Zorg er sowieso voor dat er nog ruimte overblijft om schoon te maken


Zie je graag een vrijstaand bad? Houd er rekening mee dat het best +10 centimeter van de muurstaat, en 30 cm vrije ruimte heeft aan beide uiteinden. Niet alleen om te reinigen maar ook om esthetische redenen. Sanitaire groothandels willen zoveel mogelijk toestellen verkopen.


Renovia+ wil met haar professioneel advies voor u een evenwichtige badkamer ontwerpen en professioneel installeren. Hier en daar een beetje betaalbaar maatwerk doet wonderen.

De foto hieronder toont je een slecht organisatie van de badkamer met verkeerde meubelen en verloren hoeken.
2 Onvoldoende opbergruimte


De meeste badkamer installateurs kunnen geen maatwerk aanbieden. Ze beperken hun aanbod tot standaardbreedtes zoals 80, 90, 100, 120, en 140 cm.

Standaardmaten zijn niet de beste oplossing in een beperkte ruimte, wat de badkamer toch is.

Wat extra maat werk zorgt ervoor dat je net die extra ruimte ter beschikking krijgt. Zonder storend te zijn. Denk maar aan laden in het knieschot (ruimte achter het hellend gedeelte van het dak).
Onvoldoende opslagruimte bezorgt je veel rondslingerende spullen in je badkamer. Vraag daarom een 3D ontwerp.

Voor laden die laag bij de grond staan kies je voor push to open systemen. Veel makkelijker dan een deurtje om in en uit te laden Let op! niet alle kasten zijn even nuttig. Zo is in de moderne badkamer de spiegelkast uit den boze. Kies liever voor een muurhoge spiegel.

De opbergruimte voor alledaagse benodigdheden zoals een tandenborstel, scheerapparaat en make-up vindt makkelijk een plaats in aangepaste kasten en laden.

Ook een lade onder de bad-oversteek is dan weer een extra mogelijkheid om extra shampoos of een wasmand te plaatsen. Een extra nis naast de wc...3 Slechte verlichting


Licht moet in de badkamer rustgevend zijn. Zeer heldere verlichting zorgt voor te veel schaduw, niet aan te raden wanneer je make-up aanbrengt of je moet scheren.

Zorg dus voor verschillende lichtbronnen: enkele led-strips voor sfeer en ecologische doeleinden onder een wastafel en scheerspiegel, achter spiegels of in de douchenissen doen wonderen. Combineer lichtbronnen zoals led-strips voor romantische accent verlichting en led-lampjes in het vals plafond voor een algemene verlichting. Twee hanglampen boven de spiegel zorgen voor het extra licht bij het schminken of scheren. Het lichtniveau en de sfeer kan aangepast worden door aparte schakelaars. Een relaxerend bad of je klaar maken voor een feest vraagt verschillend licht. Vraag je lichtplan aan de badkamer nstallateur en toets of hij hier kennis van heeft.


4 Geen afzonderlijke zones


Ruime badkamers kunnen al eens weinig inspirerend overkomen. Alle toestellen aan de rand van de kamer met een lege ruimte in het midden.

Met het creëren van zones maak je een badkamer veel functioneler en gastvrijer. Overweeg aparte zones voor het bad, de douche, de wastafel en het toilet. Plaats dat toilet trouwens ergens waar je het niet meteen ziet als je badkamerdeur openstaat, dat ziet er niet stijlvol uit.5 De mogelijkheden van de bestaande infrastructuur negeren


Wat er achter de muur zit, wordt vaak over het hoofd gezien bij het renoveren van een badkamer. Nochtans zit daar dikwijls een oplossing verborgen. De ruimte achter het knieschot bijvoorbeeld. Ideaal om een wasmand en laden in te werken. Een halve m2 in de slaapkamer opofferen en bij de badkamer voegen om een perfecte inloopdouche te creëeren. Door de draairichting van de deur te veranderen wordt de badkamer groter.

Een uitgebreide offerte die de werken grondig voorbereid en een 3D ontwerp die rekening houdt met de mogelijkheden is een noodzaak. Is je bestaande badkamer al wat ouder vernieuw zeker de leidingen.6 Foutieve opmetingen


Onnauwkeurige opmetingen of de woning niet geanalyseerd hebben zal een dure grap worden wanneer je aan de renovatie start. Bezin eer je begint.

Kijk naar alle details. Details zoals de draairichting van de deur, de opening tussen toilet en de wastafel, de hoogte van het hellend dak, ligt de badkamer boven een garage?

Kies geen kasten en sanitaire toestellen zonder een 3 D plan bij de hand te hebben. Bedenk hoe deuren en laden opengaan. Zie jezelf door de badkamer ruimte lopen.

De interieur-architect van Renovia+ kan je hierbij helpen.7 Denk na over de plaats van de accessoires.


Handdoek haakjes, een shampoo rekje in de douche, waar komt het toilet-papier, waar komt de reserve toiletrol, een extra zitje, de wasmand. Handdoeken horen binnen handbereik van de douche, het bad of de wastafel te hangen. Als je vooraf niet voldoende nadenkt over waar je alles een plaats geeft kan het de hele ruimte beïnvloeden.

Plan dus ook waar al deze “details” moeten komen , met voldoende veilige bevestigingspunten. , zonder dat ze het openen van laden en kasten hinderen.

Heb je een installateur van een badkamer die hier geen oor naar heeft, kies een andere.Conclusie


Een badkamer renovatie begin je niet zonder een 3D plan met daarop:

  • Het ontwerp, uiteraard in 2D en 3D

  • De gekozen tegels met het legplan van de tegels.

  • Bergruimtes

  • Duidelijke plaats voor alle accessoires

  • Het lichtplan

  • Een kleur advies op basis van uw favoriete kleuren

Contacteer Renovia+ als u professioneel wil renoveren.


1.284 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page