top of page

De 7 belangrijkste eigenschappen van beglazing –of: hoe kies ik het juiste glas?

Bijgewerkt op: 9 nov. 2021

Het glas in onze ramen beschermt ons niet enkel tegen wind, regen, koude en warmte, maar bepaalt ook het geluid en licht in de woning. Daarenboven kan het inbrekers buiten houden ons beschermen bij een val en verhinderd kwetsuren. Het beschermd ons interieur tegen UV-stralen zodat uw nieuw sofa of uw gordijnen niet verkleuren door de zon optreedt.


1 - De Isolatiewaarde of warmtedoorgangscoëfficiënt Ug


Het is van belang om warmteverlies door beglazing te beperken. Dit is goed voor onze portemonnee en goed voor het milieu. Om erachter te komen hoe groot het warmteverlies is zullen we moeten kijken naar de U-waarde van het glas (ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt of warmtetransmissiecoëfficiënt genoemd). Dit is de hoeveelheid warmte die door het glas verloren gaat. Hoe lager de U-waarde is, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe beter dus de isolerende werking van het glas.

De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2 K oftewel de hoeveelheid warmte (Watt) die door een vierkante meter (m2) glas verloren gaat bij een temperatuursverschil van 1 graad Kelvin (K) tussen binnen- en buitenkant van het glas.

De U-waarde van glas wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:

· Het aantal glasplaten (enkel, dubbel, driedubbel)

· De spouwvulling: droge lucht of (edel-)gas zoals Argon

· De spouwafstand: hoe groter de afstand tussen de glasplaten, hoe beter de isolatie. 

· De eventueel aanwezige warmtereflecterende coating op de glasplaat. 

Als u ramen wilt vervangen door isolatieglas, is het van belang niet alleen te kijken naar de U-waarde van het glas (Ug), maar ook naar de U-waarde van het gebruikte materiaal van het kozijn, oftewel de raamkaders (hout, aluminium of kunststof) (Uw). Aluminium heeft de hoogste Uw-waarde en isoleert dus het minste. Kunststof heeft de beste isolatiewaarde. Hout zit daar tussenin.

Conclusie: De isolatiewaarde van het kozijn en van het glas bepalen dus gezamenlijk de isolatiewaarde van het gehele raam.

Enkele voorbeelden van Ug-waarden:

· Enkel glas : 5,7 W/m2K - vanaf 2020 zullen woning of appartementen met enkel glas niet meer verhuurd kunnen worden.

· Dubbel glas : ca. 3 W/m2K (afhankelijk van spouw en dikte glasplaten) 

· HR glas : tussen de 1,6 en 2,0 W/m2K

· HR+ glas : tussen de 1,2 en 1,6 W/m2K

· HR++ glas : minder dan 1,1 W/m2K

2 - De zontoetredingsfactor g

Hoeveelheid warmte die door de zon naar binnen wordt uitgestraald. Uitgedrukt in %. Hoe lager deze waarde, hoe minder zonnewarmte wordt binnen gelaten en hoe lager de kans op oververhitting. Bv. glas met g=0,42 zal slechts 42 % van de zonnewarmte binnen laten en houdt 58% van de zonnewarmte buiten. Zeer performante zonwerende hoogrendementsbeglazing heeft een zontoetredingsfactor tot 28%.

Voor zuid- en west-georiënteerde ramen kies je dus best een beglazing met lage g-waarde om oververhitting te vermijden.

Zonnewerend glas laat dankzij een extra coating minder zonnestralen toe. Dit leidt meestal ook tot een daling van de lichtdoorlaatbaarheid.

3 - De lichtdoorlaatbaarheid of lichttransmissie LT

Bepaalt hoeveel natuurlijk licht er via de beglazing binnenkomt en wordt uitgedrukt in %. Hoe hoger de LT-waarde, hoe meer natuurlijk licht er doorgelaten wordt en hoe minder kunstlicht moet gebruikt worden.

Bij dakbeglazing of grote glasoppervlakken in de muren kan het soms nuttig zijn om het binnenkomende zonlicht af te remmen door glas te plaatsen met een lagerre lichttransmissie.

4 - De geluidsisolatie Rw

Geluidswerend glas beschermt u tegen lawaaihinder of geluidsoverlast van buitenaf. De akoestiek wordt verbeterd door het glas samen te stellen door glaspanelen van verschillende dikte en/of grotere glasdikte of gelaagde beglazing te gebruiken. De geluidsisolatie wordt uitgedrukt in dB (decibel).  Voor het menselijk oor betekent een vermindering van het geluid met 10 dB een halvering van het lawaai. Standaard hoogrendementsglas heeft meestal een geluidsremmende werking van 32 dB. Dit betekent dat u in de woning 32 dB minder hoort dan buiten. Door de juiste glaskeuze kan u het geluid echter verminderen met 45 dB. Als u weet dat gemiddeld verkeer 90 dB produceert en de leeszaal in een bibliotheek 40 dB, betekent dit een aanzienlijke verhoging van uw wooncomfort.

5- Inbraakwering:

Gelaagd glas. 2 of meerdere glasbladen worden over hun gehele oppervlak met elkaar verbonden door één of meerdere (PVB-) folies. Bij glasbreuk blijven de scherven aan de folie kleven en blijft de beglazing in het raamkader zitten. De doorzichtige kunststof folies zijn moeilijk kapot te krijgen waardoor de inbraakveiligheid aanzienlijk verhoogt. Het effect is vergelijkbaar met dat van een kapotte autoruit: niet de hele autoruit breekt, maar er ontstaat enkel een ster of een barst. Ook bij harde stoten of botsingen zal gelaagd glas dus vrijwel nooit als geheel breken. Daarom spreekt men ook van veiligheidsglas.

6 - Veiligheid: gelaagd en/of gehard glas

Gehard glas wordt ook wel thermisch bewerkt glas genoemd. Het glas is door een chemische of thermische behandeling sterker gemaakt.

Het glas wordt verwarmd tot ca. 600 graden en vervolgens snel afgekoeld. Omdat glas een slechte warmtegeleider is zal de buitenkant sneller warm worden dan de kern. Voordat de glasplaat kan breken wordt de glasplaat snel afgekoeld. Hierdoor ontstaat een trekspanning tussen de kern en de buitenkant, zodat de glasplaat zich bij elkaar houdt. Door dit speciale hardingsproces is gehard glas ongeveer 5x zo sterk als ongehard glas.

Gehard glas breekt niet snel. En als het breekt valt het in duizenden brokjes die niet zo scherp zijn. De kans op verwonding is hierdoor veel kleiner dan bij ongehard glas. Ongehard glas valt bij breuk uiteen in grotere, scherpe stukken glas. Gehard glas is dus stukken veiliger dan standaard glas.

Gehard glas wordt vaak gebruikt als veiligheidsglas, ter voorkoming van bijvoorbeeld doorval. Glassoorten als floatglas, figuurglas en bijv. zonwerende beglazing zijn glassoorten die allen gehard kunnen worden. Gehard glas kan geleverd worden in verschillende diktes.

Alle bewerkingen aan het glas, zoals gaten boren, slijpen of facetranden, moeten vóór het hardingsproces gebeuren. Het is namelijk niet mogelijk om glas dat reeds gehard is te bewerken. Dit geeft kans op breuk.

Gehard glas is niet krasbestendiger dan ongehard glas!

Gelaagd glas: zie hoger

7 - UV-bescherming: gelaagd glas

Een bijkomend pluspunt van gelaagd glas is de UV-werende eigenschap. De PVB kunstoffolies in gelaagd glas bieden een zeer goede bescherming tegen verkleuring van uw interieur door de binnenkomende zonnestralen. Gelaagd glas blokkeert immers meer dan 99% van de UV-straling waardoor gordijnen, behangpapier, meubelen, tapijten, vloeren, … veel minder aan verkleuring door de zon zullen onderworpen zijn.


Contacteer Renovia+ als u professioneel wil renoveren.180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page