top of page

8 tips voor uw zolderrenovatie die u extra doen genieten

Bijgewerkt op: 15 jan. 2021

Meer ruimte nodig in je bestaande huis? Zolderrenovatie? Misschien verlang je naar een eigen en fijne slaapverdieping, compleet met inloopdressing en badkamer. Je ongebruikte zolder biedt vaak dé oplossing. Een heerlijke etage voor een relaxte slaapkamer en luxe badruimte. Hieronder stellen wij u 8 van onze beste tips voor om de renovatie van uw zolder naar een ander niveau te tillen. En voor de trap zijn er zeker passende oplossingen1 Maatkasten en lades


De verbouwing van een zolder is voor veel mensen een heuse klus.


De schuine wanden, het zolderdak en de steunbalken maken het vaak onduidelijk. Heb je ook problemen met de dakhellingen en welk deel van je zolder je goed kunt gebruiken? Vraag een ontwerp met offerte aan een gespecialiseerd vakman zoals Renovia.be


Gebrek aan ruimte vraagt om een slimme oplossing.

Zo is het knieschot op zolder voor ons geen verloren ruimte, maar de ideale ruimte om bergruimte te creëren. Lades ingebouwd in het knieschot of ingewerkte maatkasten zijn dé manier om deze 'verloren ruimte' optimaal te benutten.

2 De hoogtelijn


Bij de indeling van de zolder is het enorm belangrijk de maten van je zolderverdieping te kennen. Bij het maken van een plattegrond van de zolderruimte noteer je steeds een belangrijke maat: de 2 meter hoogtelijn.
Zo ziet u meteen in welke delen van uw zolder u perfect kan staan: daar waar de hoogte van vloer tot schuin dakvlak 2 meter hoog is. De ruimtes lager dan deze hoogtelijn lenen zich perfect voor andere functies zoals een bergruimte of (maat)kasten.3 De trap


De indeling van de zolder hangt erg af van de positie van de zoldertrap. Die veel of weinig ruimte in beslag kan nemen.

U zal ook moeten overleggen waar de trap in de onderliggende verdieping zal komen. Als u denkt dat u buiten een inklapbaar zoldertrapje geen plaats heeft voor een vaste trap, biedt Renovia.be de oplossing. De vierkante meter trap is een trap die wij vaak voorzien in zolders waar het haast onmogelijk lijkt een vaste trap kwijt te kunnen. Deze ruimtebesparende trap naar de zolder geeft ruimte voor functionaliteit, maar tegelijkertijd is het een ontwerp dat opvalt. Een vaste zoldertrap, een kleine trapopening, en dat allemaal binnen niet meer dan één vierkante meter. Een pracht van een ontwerp, maar gepatenteerd door de ontwerper.4 Dakkapel


Het plaatsen van een dakkapel is een ideale manier om extra (sta)ruimte toe te voegen aan je zolder. Ruimte waar je nu niet kan staan wordt dan ineens heel bruikbaar. Zo kan het ineens mogelijk zijn een badkamer op zolder te realiseren,

en toch een plaats te hebben voor een extra slaapkamer. Ook aan de buitenkant van uw woning biedt een dakkapel vaak een meerwaarde, als deze met respect voor de reeds bestaande gevel wordt bedacht.


5 Glas, licht en dakramen


Zorg dat je op zolder voldoende inval van daglicht hebt. De ruimte lijkt er instant groter door en een eventueel benauwd gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dakramen zijn dé sleutel tot een geslaagde zolderrenovatie. Het standaardformaat 114 cm x 118 cm, is de maat die het vaakste op voorraad is. Probeer eens een panoramische maat, bijvoorbeeld 135 cm op 90 cm. U zal versteld staan over de luxe uitstraling van deze maat, en u krijgt er gratis een panoramisch uitzicht bovenop.Ook langwerpige dakramen in de hoogte die bijna vanop vloerniveau starten, zijn ideaal om s'morgens uw ogen te openen met een geweldig tuinuitzicht. Is een dakkapel u te prijzig, probeer eens een balkondakvenster, ook deze biedt instant extra ruimte. Sommige fabrikanten (vraag Renovia.be om advies) geven een garantie dat het glas bestand is tegen hagel of storm (gratis vervanging bij hagelschade).

6 Thermische isolatie


We kennen het allemaal: je komt op een zolder in de zomer en het is er niet uit te houden van de hitte. Isolatie is de basis van elke zolderrenovatie. Bij thermische isolatie spelen naast het isoleren van het dak ook andere zaken mee. Zijn er niet-geïsoleerde gevels of andere delen van de bouwschil die naast het dak in aanraking komen met de buitenlucht? Isoleer deze dan ook voor een optimaal rendement. De keuze van dakramen is bij deze ook erg belangrijk voor thermische isolatie. Kies liever 3-dubbel glas met een extra zonnescreen dat de zonnewarmte langs buiten reeds tegenhoudt, dan een dakraam met dubbel glas. Een goed geisoleerde zolder komt dus tot zijn recht als isolatieglas wordt toegepast (HR++ of triple glas). Een bijkomend voordeel is de extra geluidsreductie.


Twee belangrijke waardes die u in het oog moet houden:

De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoezeer een volledige scheidingsconstructie ; zoals een wand of een dak, geïsoleerd is. Laat de wand veel warmte door, dan ligt de U-waarde hoog. Is er goede thermische isolatie dan heeft deze een lage U-waarde. De U-waarde hangt af van de dikte en de isolatiewaarde (lambda-waarde) van alle materialen waaruit het constuctiedeel is opgebouwd.


De R-waarde drukt de warmteweerstand van een materiaal uit. Het geeft dus aan hoe goed het materiaal de warmte tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde, hoe meer warmte het materiaal tegenhoudt en hoe beter het isoleert. De R-waarde speelt een belangrijke rol bij het aanvragen van subsidies.

Samen met isolatie is ventilatie ook belangrijk. Pas voldoende ventilatie toe, geïntegreerd in bijvoorbeeld de dakvensters. Hierdoor blijft de kwaliteit van de binnenlucht goed, wat bevorderlijk is voor een goede nachtrust en een optimale werkomgeving.


7 Akoestische isolatie


De vloeropbouw van zolders bestaat vaak uit een houten roostering. Pas hiermee op wat betreft de akoestiek. Een houten roostering zonder geluidsisolatie tussen de ribben geeft zoals men zegt een 'klankkasteffect'. Wij vullen deze holle ruimte altijd op met isolatie voorzien van een extra isolerende folie tussen ribben en OSB-platen.

Kies je daarenboven nog eens voor een geluidsisolerende ondervloer voor je laminaat, dan zit je helemaal goed.

Probeer zeker ook eens de hydrocork als vloerbekleding. Hydrocork is een zwevende en waterdichte oplossing met geringe dikte die uitstekende prestaties combineert met het comfort van kurk. De innovatieve kern van composietkurk is waterdicht en ongelooflijk stabiel, terwijl het oppervlak een slijtvastheid biedt die geschikt is voor ruimtes met intensieve belasting. Door de kurken onderlaag, is dit ook een perfecte oplossing op akoestisch vlak.


8 Een 3D-ontwerp doet wonderen

Het is voor veel mensen erg moeijlijk om zich een voorstelling te maken van de nieuwe zolder. Een 3D-ontwerp doet wonderen. Afhankelijk van wie u aanspreekt zal u voor de opdracht een budget moeten voorzien voor het 3D-ontwerp.

  1. De archtiect vraagt tot 14 %ereloon op de totale uitvoeringsprijs.

  2. De interieurarchtect vraag over het algemeen een vooraf afgesproken bedrag en kan ook commissie aanrekenen op de geleverde goederen.

  3. De aannemer, renovatiespecialist of intereurinrichter maakt de 3D ontwerpen gratis als u met hem de werken uitvoert.


Vraag Renovia.be om raad bij de renovatie van uw zolder.

Kijk ook naar onze badkamerrenovaties en keukenrenovaties of al de andere ideëen

Renovia.be, De Renovatiespecialist.430 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page