top of page

7 punten die de inbreker buiten houden

Bijgewerkt op: 9 nov. 2021


Wanneer wordt een huis een thuis? Wanneer u zich daar echt veilig voelt. Hebt u liever dat een controlekamer u meldt dat er ingebroken wordt of slaapt u beter als u weet dat er inbraak-veilige ramen zijn geïnstalleerd? Eénmalig geld besteden aan veiligere ramen of de maandelijkse prijs van een alarm betalen. Of beiden?


Statistieken tonen aan dat 90 % van alle inbraken kunnen verhinderd worden door moderne veiligheidsvoorzieningen...1 Driedubbel glas


Een inbreker gaat snel voorbij aan een woning met driedubbel glas. Hij weet immers dat hij drie lagen glas moet breken voor hij binnen kan stappen. Driemaal lawaai. Dat is tweemaal te veel. Binnen de 2 tot drie minuten geeft een inbreker het op. Elke extra laag glas is er één te veel voor de inbreker. En hoe weet de inbreker dat er drievoudig glas in het raam is geplaatst? Met een eenvoudige truc. Het vlammetje van een aansteker, onder de afscherming van zijn handpalm, laat de inbreker op het glas schijnen. De reflectie in het raam geeft twee vlammetjes voor een dubbel raam en drie vlammetjes voor een drievoudig raam.2 Veiligheidsglas


Veiligheids- of gelaagd glas bestaat uit een uiterst sterke, slijtvaste folie die het doorbreken van het glas sterk vertraagd en bemoeilijkt. Het vermindert, bij een ongeval of het breken van het glas, de kans op verwondingen en het houdt de scherven aan mekaar.

  • Bestaat in drie folie sterktes: P2A in 0,76 mm - P4A in 1,52 mm - P5A in 2,28 mm.

  • Biedt bijkomend UV-bescherming en voorkomt zo verkleuring van het interieur.

  • Verhoogt het geluiddempende effect.3 Automatische lichten


U denkt aan de gesofistikeerde domotica installatie die op verschillende tijdstippen van de dag en in verschillende kamers het licht zal laten aangaan. Dat helpt uiteraard om een aanwezigheid in huis te simuleren. Maar het kan ook op een andere manier.

Een detector in uw tuin hoeft niet de tuinverlichting automatisch te laten opspringen. Voor de inbreker is dit niet meer dan een signaal dat er ergens een detector in de tuin staat.

Deze detector kan echter, i.p.v. tuinverlichting, ook het licht in de slaapkamer aan de tuinzijde bedienen. Voor de inbreker een heel ander signaal. Het signaal dat iemand wakker is.4 Ingebouwde raamsensoren


Ingebouwde magneetsensoren die in de ramen zijn verwerkt signaleren of een raam open, in kipstand of in gesloten positie staat. Bij een onverwachte opening tijdens de nacht zal u verwittigd worden dat er een raam opengaat. Deze info kan doorgeven worden aan een alarmcentrale zonder dat u storende detectie in uw kamer moet plaatsen. En er is nog een ander voordeel: het openstaand raam kan uw centrale verwarming aansturen om de radiator af te sluiten in die kamer.5 Afsluitbare raamkruk met boorbescherming


Een raamkruk met een ingebouwd slot kan niet geopend worden en verhinderd het ontgrendelen van de paddenstoel-nokken. Deze kunnen niet uit hun sluitstuk geschoven worden. De ingebouwde boorbescherming van gehard staal voorkomt dat van buiten uit de raamkruk kan open geboord worden.

  • Verhinderd manipulatie van de het raammechanisme

  • Voorkomt het boren in de kruk

  • Afsluitbare raamkrukken zijn ook een kinderbeveiliging.6 Beveiligd hang- en sluitwerk


Ga voor het maximum aantal vergrendelde punten in uw raamvleugel. Hoe meer vergrendelingen met paddenstoel-nokken des te inbraak veiliger is uw raam.

U kan op de bovenverdieping, gezien de verminderde kans op inbraak, opteren voor 2 vergrendelingen en voor de benedenverdieping neemt u bv 4-punts-veiligheidsbeslag.

Als u het helemaal veilig wilt houden kiest u voor een omlopend veiligheidsbeslag met een maximale afstand van 85 cm.

Zorg voor een middendichting in het raam. Dit dikwijls vergeten onderdeel van het opengaand raam verhoogt de veiligheid van het venster omdat het hang- en sluitwerk van buitenaf beter beschermt.

  • Vraag minstens 2 punts veiligheidsvergrendelingen.

  • De vergrendelingen moeten van gehard staal zijn met een corrosie bescherming.

  • Kies stabiel verlijmde vleugelkaders en inwendige staalversteviging en voorkom "uitwippen".

  • Een middendichting in de vleugel bemoeilijkt de bereikbaarheid van het sluitwerk.
7 Paddestoelnokken


Normale onbeveiligde ramen kunnen in een mum van tijd omhoog gewipt worden, in minder dan 10 seconden.

Een paddenstoelnok op de opengaande vleugel haakt zich bij het sluiten vast in het slotstuk dat stevig verankerd zit in de stalen binnenstructuur van een pvc profiel of in de aluminiumstructuur. Goedkopere pvc ramen hebben geen stalen versteviging in het profiel maar slechts een pvc versteviging.


Van de vele merken die de revue passeerden gedurende meer dan 10 jaar weten we welke ramen we zouden kiezen voor onze eigen woning.

Wij gaan voor de Duitse kwaliteit van Finstral waar al deze beveiligingen in verwerkt zitten.


Contacteer Renovia+ als u professioneel wil renoveren.

233 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page