top of page

7 alternatieven als gevelbekleding

Bijgewerkt op: 9 jul. 2020

De baksteen is en blijft het meest populaire materiaal gebruikt om een buitengevel af te werken. Toch zijn er nog meerdere mogelijkheden om de buitenschil van de woning een prachtig uitzicht te geven. We overlopen enkele mogelijkheden.


1. De baksteen


Intussen zijn we al even van de traditie afgestapt om bakstenen als gevelbekleding te kiezen. Toch blijft de kleien steen veruit het meest gekozen gevelmateriaal.

De baksteen bestaat in verschillende variaties qua tinten en groottes, en in verschillende vorm

 • Handvorm: elke steen is uniek, zien er handgevormd uit met oneffen en ruwe zijden.

 • Strengpers: rechte rand en strak

 • Vormbaksteen: de klei wordt in vormbakjes geperst en nagewalst, waardoor u een afgelijnde steen met minimale of geen nerf krijgt.

 • Wasserstrich: vormbaksteen waarbij het water gebruikt werd om de klei uit de vormbak te krijgen, waardoor de steen een glad, geschaafd en onbezand oppervlak krijgt


2. Steenstrips


Fan van stenen, maar mag het toch wat anders zijn? Dan doen steenstrips je woning er authentiek uitzien. Voordeel is dat je ze kunt plaatsen, of je nu al gevelisolatie hebt aangebracht of niet.


3. Leien


Een afgeleide van vezelcement zijn de leien, alleszins toch de kunstleien die uit vezelcement vervaardigd zijn. De natuurleien, vervaardigd uit leisteenblokken, komen vooral in de Ardennen voor. Het is vooral de plaatsing in bv. halfsteen-verband, klassiek dambord of open voeg die het uitzicht bepaalt.

De beschikbare kleuren gaan van natuursteen en van grijs tot antraciet. Levendige kleuren zoals rood doen mooi opvallen.4. Metalen

Metalen zoals zink, staal en aluminium krijgen almaar vaker een introductie in de gevelbekleding. Vaak geeft zink een accent aan een woning, maar het kan perfect voor een hele woning worden toegepast. De plaatsing bepaalt het uitzicht.

 • Golf- of reliëfplaten, vooral bij aluminium gevelbekleding

 • Cassettes bv bij zink gaat het om verzonken naden die geometrisch speels overkomen. Horizontaal of verticaal met staande naad (koper)

 • Panelen met tand en groef (koper)

 • Losanges, ofwel kleine platen in een bepaalde vorm (koper)

5. Hout


Hout is niet het populairste materiaal, maar het is wel in opmars om een bijgebouw te bekleden. Het geeft de woning een warme look. Het uitzicht wordt bepaald door de horizontale of verticale bevestiging.

Zoals voor elke andere binnen- en buitentoepassing van hout verdient de keuze van de geschikte houtsoort de volle aandacht. De duurzaamheid van het hout bepaalt of de houtsoort al dan niet geschikt is als gevelbekleding. Vele tientallen Europese en exotische spintvrije houtsoorten met een natuurlijke hoge duurzaamheid komen in aanmerking.


De twee houtsoorten:

 • De gevoelige harsachtigen zoals den, lariks en ceder

 • De tropische hardsoorten zoals padouk en afzelia


Onafgewerkt hout zal onder invloed van zon en regen natuurlijk vergrijzen zodat het op termijn geen onderhoud meer vergt.


6. Gevelpleister


Gevelpleister of crepi geeft de gevel een egale indruk. In vele gevallen worden bestaande gevels eerst gezandstraald of krijgen ze een wapeningsnet geplaatst om de crepi beter te kunnen doen hechten aan de gevel. Er bestaan twee soorten:

 • Minerale- of krabpleisters, met een grove korrel, bestaande uit kunsthars en kalk

 • De elastische siliconenpleisters, bestaande uit kunsthars, kalk en cement7. PVC


Een gevelbekleding in pvc biedt vooral voordelen op vlak van afwerking. Ze zijn in verschillende kleuren en in imitaties van steen of hout verkrijgbaar. Vooral voor renovaties is het een handig gekozen oplossing omdat de panelen bovenop de huidige gevelbekleding worden geplaatst, op een houten onderstructuur8. Dakpannen


De dakpan van het dak naar de gevel doortrekken: we bemerken het meer en meer in het straatbeeld. De meeste dakpannen lenen zich ertoe om ook de gevel te bekleden, alleen worden ze anders gemonteerd.

 • De kleidakpan, waarmee de meeste daken afgewerkt zijn, in klassiek formaat, of als stormpan of tegelpan

 • De betonpan, die vandaag kwaliteitsvoller is dan vroeger


Isolatie plaatsen kan tussen de dragende structuur en de dakpannenConclusie


Welke gevelbekleding je kiest hangt af van het uitzicht dat je met de gevel wil bereiken - en van het budget. Bekijk en vergelijk alle gevelmaterialen op vlak van design, vorm en kleur. Vaak worden ook meerdere gevelmaterialen met elkaar gecombineerd. Verzeker je van een goede plaatsing voor een mooi resultaat, waarbij ook aandacht gaat naar gevelisolatie.

Opgelet: Niet overal mag je zomaar eender welke gevelbekleding plaatsen. Zo kan het zijn dat je voor een gevel in een felle kleur geen vergunning krijg;


Contacteer Renovia+ als u professioneel wil renoveren.

97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page