top of page
  • Foto van schrijverRenovia

5 tips en tricks voor een geslaagde zolderrenovatie

De zolder wordt vaak enkel gebruikt als opbergruimte voor oude schoolspullen en kerstversiering. Maar wat als u deze ruimte zou omtoveren tot een bruikbare ruimte, denk hierbij aan een thuiswerkplek of een extra slaapkamer. U kunt zowel plaats voor opbergruimte als een aangename kamer creëren. In deze blog leggen wij uit waar u op moet letten bij een zolderrenovatie.


1. Goed isoleren en ventileren

Wil je niet graag puffen van de warmte in de zomer? Of bevriezen van de kou in de winter? Dan is investeren in degelijke isolatie en ventilatie is een must! Als u woning gedateerd is raden wij u ten zeerste aan om het dak te isoleren volgens de laatste normen. Als je het dak isoleert volgens de normen kunt u hiervoor ook een premie van de overheid ontvangen. Hetzelfde geld voor de muren en dakvensters.



2. Trap

Een van de eerste vragen die opkomen bij het renoveren van de zolder is: waar gaan we de trap steken? Vaak is er enkel toegang tot de zolder via een luik in het plafond. Dit volstaat echter als u de zolder enkel als opbergruimte gebruikt. Maar als u deze renoveert tot een slaapkamer of een speelkamer is dit direct een stuk minder praktisch. Waar komt deze trap dan? Hou er rekening mee dat een vaste trap snel een lengte van 2.5 à 3 meter inneemt. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat de trap op zolder bovenkomt op een plek waar u kan staan, dus idealiter in de nok. Hebt u geen ruimte voor een vaste trap? Wij kunnen een trap plaatsen op één vierkante meter, vraag ons naar de mogelijkheden voor uw project.


3. Daglicht en verlichting

Een zolder kan een heel donkere ruimte zijn. Zoals bij elke ruimte is het belangrijk om voldoende daglicht binnen te laten. Een dakvenster brengt niet alleen daglicht binnen het vergroot ook de bruikbare oppervlakte. Als u een dakvenster plaatst wint u al snel 20cm in de hoogte.

Naast daglicht is ook de juiste verlichting plaatsen van belang. Er zijn 3 soorten verlichting: algemene verlichting, functionele verlichting en accentverlichting. Elke soort verlichting heeft een ander doel. Wilt u de gehele ruimte gelijkmatig verlichten dan is er een ander soort verlichting nodig dan bijvoorbeeld voor boven een bureau.



4. Opbergruimte

Een zolder heeft veel schuine hoeken, daarom raden we aan om kasten op maat te laten maken. Hierdoor kun je de ruimte optimaal benutten en oogt de ruimte ook heel ordelijk. Denk bijvoorbeeld aan lades in het knieschot, dressingkasten onder een schuin dak,…


5. Ontwerp

Het allerbelangrijkste op de zolder is de stahoogte, de bruikbare oppervlakte wordt bepaald door waar u kunt staan. Maak voordat u begint te renoveren een grondplan met een 2m hoogtelijn op, deze lijn geeft aan vanaf welk punt u niet meer kunt staan. De ruimte achter de 2m lijn is geen verloren ruimte, u kunt deze ruimte gebruiken als opbergruimte.

Een ander belangrijk element in het ontwerp is de trap. De trap heeft een grote invloed op de indeling van de ruimte. Hou er rekening mee dat er genoeg circulatieruimte zijn rond de trap moet zijn om deze te kunnen gebruiken.


Indien u wenst kunt u een interieurarchitect inschakelen voor het ontwerpen van uw droomzolder. Benieuwd naar wat wij met uw project kunnen doen? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.



16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page